2010.07.12. 21:38| Szerző: Amani1987

Most, hogy lett munkám és egyéb dolgok is közbejöttek, eldöntöttük Kiccsel, hogy közös lakás, közös élet. Terveink szerint már jövő hónaptól, amikor is már én is teljes havi fizut kapok.
Persze semmi nem olyan egyszerű, mint azt elsőre elképzeltük.
Albérletet találni nem könnyű. Mármint olyat, ami meg is felel, ugyanakkor megfizethető is. És valahogy kicsit rossz belegondolni, hogy havonta súlyos összegeket dobok ki az ablakon. De egyefene, megéri, ha együtt lehetünk. Mostanában sajnos nagyon megváltoztak a találkozási szokásaink és azt hiszem erre már csak a közös lakás lenne a megoldás.

Persze semmi nem olyan egyszerű, mint azt elsőre elképzeltük.
Albérletet találni nem könnyű. Mármint olyat, ami meg is felel, ugyanakkor megfizethető is. És valahogy kicsit rossz belegondolni, hogy havonta súlyos összegeket dobok ki az ablakon. De egyefene, megéri, ha együtt lehetünk. Mostanában sajnos nagyon megváltoztak a találkozási szokásaink és azt hiszem erre már csak a közös lakás lenne a megoldás.
Szóba jött olyan lehetőség, hogy ismerőstől bérelünk lakást, de időközben kivette más, így maradt a nagy semmi és a (kezdetben optimista) keresgélés.
Közben Norbi meglátott egy hirdetést, bizonyos új építésű lakóparkról, ahol (a hirdetés szerint) akár 0%-os önerővel, havi 5000 Ft-os törlesztéssel lehet lakást kapni. Jól hangzik, ugye? Annyira jól, hogy az emberben felmerül, hogy miért nem csap le mindenki azonnal az ilyen lehetőségre? Miért fizetnének az emberek havonta több tízezret egy albérletért, ha ennek töredékéért a saját lakásukat fizethetik ki? És persze, kinek éri meg 200 éves (!) futamidőre adni egy lakást? (Mert ha minden úgy lenne, ahogy a hirdetésben szerepel, bizony 200 év alatt fizetnénk ki a lakást havi 5000Ft-tal). Norbi persze azt vallja, hogy az a biztos, aminek utánajártunk, így ma felhívta őket. Persze kiderült, hogy a havi 5000 csak egy évig áll, utána már havi 40ezerre ugrik a törlesztés, de ez még mindig megérné, hiszen egy albérlet is hasonló árban van. Persze a 0% sem éppen 0. Illetve akkor nem kell befizetni semmit, ha fedezetnek rendelkezem már ingatlannal. Ellenkező esetben 30% a beugró, ami cirka 3.600.000. Mondanom sem kell, hogy sem ekkora összeggel, sem ingatlannal nem rendelkezem, így a saját lakás kizárva. (Nem mintha hittem volna a reklámszövegnek, hiszen a reklámok köztudottan hazugságra és elhallgatásra építenek)
Maradt a keresgélés. Egyiken sem keresünk sokat, így a maximum, amit ki tudunk gazdálkodni, az a 40000+rezsi. És akkor már minden luxusról lemondtunk (többek között a BKV bérletről is) A neten ilyen árfekvésben azért csak-csak találni lakásokat, de a többség vagy nagyon lelakott putri, vagy annyira minimálisan bútorozott, hogy még főzési lehetőség sincs benne. Meg ugyebár, ami közbeszól, az a két hónap kaució. Olykor-olykor akad persze olyan lakás, ahová nem kell kauciót fizetni, de nagyon ritka. Én megértem a tulajdonosok bizalmatlanságát, de mi nem tudunk 100-150 ezreket zsebből előszedni. Sajnos összespórolni sem tudunk ilyen összeget, mert amíg a szüleinkkel lakunk, addig haza kell adni a pénzből. És kettőnk fizetése arra elég, hogy az albérletet és a rezsit kifizetve azért éhen se haljunk. Kaucióra nem telik. Ebben egyébként az a gáz, hogy néhány link, megbízhatatlan albérlő miatt nincs a tulajoknak bizalmuk a rendesen fizető emberekben sem.
De kaució ide vagy oda, találtunk két tökéletes lakást. Az egyik az álomlakás volt: gyönyörű, ízléses bútorokkal, galériával, megfizethető áron. Hát persze hogy már akadt is, aki megfizesse.
A másik nem volt annyira szívdobogtatós, de megfelelt. Árban nagyon jó volt, 35ezer+rezsi. És meg volt jegyezve, hogy a rezsi 10-15 ezer közt mozog. Közös költséggel együtt 60ezer egy hónapra. Remek!-gondoltuk. Egy havi kauciót írtak, és úgy gondoltam, azt még megoldjuk. Sosem tudtam hogy működnek ezek az albérletes dolgok. Mármint hogy szerződéskötéskor mit is kell fizetnem. Csak a kauciót és az első hónap fizetése úgy zajlik, mint a közüzemi számláknál, vagyis hó végén fizetem ki?  Vagy a kauciót és az első hónapot előre fizetem? Akárhogy is, úgy számoltam, hogy maximum 70 ezret kell fizetnünk, ha a kaució mellett még az első havi lakbért is kifizetjük. Aztán felhívtuk a nőcit és közölte, hogy 120 ezret kell kicsengetni. Na azt meg mégis hogy? Mint kiderült, bár 35 a lakbér, de ugye oda volt írva, hogy rezsivel 60 ezer. Ezt csak azért nem értem, mert azt hittem, hogy ez csak egy körülbelüli összeg. Hiszen a rezsi olyan dolog, hogy mi van ha én kevesebbet vagy többet fogyasztok? Hogy lehet már fix összeg? És mégis hogy gondolja azt, hogy első havi lakbérként már a rezsivel dúsított összeget fizetem? Én fizessem ki az ő előző havi számláit is? Szerintem ez eléggé pofátlan dolog. Amikor mi anyuékkal beköltöztük az albérletbe, mi nem rezsis lakbér kauciót adtunk. Azt mondták ennyi és ennyi a lakbér, akkor a kaució annak 3X-osa (nálunk 3 havit kellett előre fizetni). De az teljesen természetes volt, hogy azt a számlát, amin nem a mi fogyasztásunk szerepelt, nem velünk fizettetik ki.
Aztán persze a sok eredménytelen keresgélésbe belefásul az ember . Kicsit bizonytalan vagyok, hogy lesz-e nekünk egyhamar albérletünk. De nem adjuk fel. Messze van még augusztus.

És ha valaki esetleg tudna bútorozott albérletet 35-45 ezer körül, maximum egy havi kaucióval (csoda lenne, ha találnánk ilyet), az szóljon bátran.


Hozzáadás a Facebookhoz Megosztás az iWiW-en Megosztás a Twitteren      
 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hercegnoatoronyban.blog.hu/api/trackback/id/tr212147512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása